20130923-102358.jpg

Jag älskar verligen böcker och tycker om att sitta och bläddra och läsa det som är intressant. Denna bok köpte jag inför det här läsåret och den behandlar inte bara ryttarens sits utan kopplar det även till ridningens utförande.

Jag har bara skumläst den hittills men jag tror att den kommer bli den bok jag först kommer slå i när jag undrar något. Tycker att det är bra jämförelser och liknelser som gör att man förstår. Förutom på ett ställe där hon jämför hästen inre bakben vid ridning på böjt spår med dalskidan vid skidåkning … ja, det blev kanske inte helt lyckat, men jag förstod hur hon menade. För er som undrar, så pratar men sällan om dal- och bergskida när man svänger ett par skidor. Helt enkelt eftersom i början av svängen står man på bergskidan, fast på innerkanten, så det är mycket bättre att prata om inner- och ytterskida. Och att svänga ett par skidor och svänga en häst är inte samma rörelse någonstans! Tro mig, det tog många år för mig att dela på det ;) Om någon är intresserad av att ytterligare studera skillnaderna så kan vi ses i backen i vinter.

Åter till litteratur! Jag gillar som sagt böcker och vill gärna ha ett litet bibliotek att slå i. Biblioteket med hästböcker börjar innehålla en del intressant litteratur, men jag saknar fortfarande en lite mer djuplodande bok om gångartsridning. Hittar fortfarande bäst beskrivningar i Reynirs ridskola som dock börjar ha ett antal år på nacken och i den finns en del felöversättningar. Tycker bäst om böcker med ett utförligt sakregister längst bak, vill kunna söka efter ett ord och hitta alla sidor där det finns skrivet om.

På inköpslistan finns fler böcker av Philippe Karl bland annat; ”Twisted Truths of Modern Dressage”, Den senaste boken med islandshästtema; ”Islandshästen enligt Jóhann Fridgeirsson” samt en nyutgiven bok ”Hästen : beteende, utfodring, fysiologi, anatomi”. Den sistnämnda är en bok som borde finnas i alla hästägares bokhyllor. En av författarna har vi haft som föreläsare om hästens beteende, otroligt kunnig och bra.