20120918-183955.jpg

Ingen dag är den andra lik, men hästen står alltid i centrum. Idag startade vi dagen med ridning för Vignir, han kommer upp med jämna mellanrum och ger oss lektioner i ridning, här får vi använda våra egna hästar så Garpur fick följa med till Wången idag. Vignir satte fingret på vad vi behöver träna på (vilket man kanske ska förvnta sig av en proffstränare?), mycket aktivitet på bakdelen. Han tyckte att han har ett fint framparti och fin överlinje så nu ska vi få med bakdelen och få honom mindre känslig för skänklar och spö. Jag behöver bli mer säker på vad jag vill ska hända och få det att bli mindre ryckigt. Vi tränade på att flytta bakdelen rejält både i skritt och tölt för att sedan träna övergångar skritt-tölt i samling för att få honom att börja arbeta. Det funkade riktigt bra! Sedan övergick vi till voltarbete i tölt med samma tänk, flytta bakdelen ut från volten. När det började lossna blev det att jobba tvärtom, flytta hela hästen som i skänkelvikning in mot mitten, här kom det en helt ny känsla, hela hästen blev mjuk och smidig och vi fick en dansande känsla.

Efter ridningen hade vi lite ledig tid som vi ägnade åt en uppgift från kursen Hästens biologi och handhavande som handlade om statistik och avel, vi räknade bland annat på normalfördelningskurvor samt förväntat avelsvärde på olika hästar och egenskaper. Efter en lunch på Wärdshuset hade vi foderkemi, första lektionerna handlar om att fräscha upp kemikunskaperna från gymnasiet, himla bra! Bland annat räknade vi på joners sammansättning, vilket jag vill minnas att jag tyckte var ytterst komplicerat, men nu var det betydligt enklare. Ja sen var klockan drygt 15 och det var bara att lasta hästen och åka hem. I morgon har jag jour, vilket innebär att jag ska vara i stallet kl 6 för att fodra, släppa ut och mocka. Efter det blir det sitsträning med Sara Ljung.