lillaY
Gummi och lilla Y i stormen på travbanan i pass.

I dag har vi haft temadag balansering med både Islandshäst och travhäst. Vi har tittat på hur man kan förändra/förbättra en häst med vikter och/eller andra hjälpmedel. Ymir från Slätterne fick agera exempelhäst, han är en femgångare med bra pass men med passtakt i tölten. Han går normalt som skolhäst och vi fick i dag se att han är en riktigt bra passhäst! Man kunde i passen se att han när han fick ordentligt med vikt på frambenen höjde sig i framdelen och passen blev betydligt bättre än den var med vanlig bootsning. Däremot skulle effekten även gå att uppnå genom mer ridning då Ymir gärna hamnar på framdelen när han inte är ordenligt genomriden.

Travhästen som vi tittade på hade problem med travtakten och man kunde till och med hära att den var fyrtaktig när han värmde upp honom, den blev dock bättre bara han fick bli lite varm. det som gjorde störst skillnad på honom var parerstången på höger sida, då han gärna springer lite böjd. Bootsen gjorde mindre skillnad då hans ena problem är att han inte riktigt rymms med bakbenen under sig.På bilden ser man tydligt att bakbenet kommer landa före det diagonala frambenet och skapar en otakt.

Det som båda ”gubbarna” dock påpekade var att idag behöver man jobba mindre med balansering tack vare att aveln gått framåt så mycket och att god ridning och körning hellre löser balanseringspronblemen än vikter, men att det kan vara ett hjälpmedel på vägen.

greveshim
Svärdan och Greve Shim.