Historiedag på ”Sve”

20130729-121513.jpg

Jag och Frida tog en härlig ridtur till Josved.

En mycket trevlig förmiddag spenderades igår på Sve som det egentligen kallas. Namnet Josve kom till när Jo i Sve som var smed bodde här och Josved blev det när kartbolaget skulle sätta ut ett svenskt namn på torpet som från början var fäbovall.

20130729-121530.jpg

Det kom fler än jag förväntat mig!

Det är en riktig idyll, önskar att jag hade den där björken här hemma i trädgården, den ger både skön skugga och lek till barnen genom gungan. Vädret gick inte att klaga på!

Vi fick berättat historien om Sve från det att det var fäbod till dagens Josved (d:et i slutet är en styggelse enligt byborna, helst skulle det gamla namnet Sve tas tillbaka). Hela historien ska jag skriva om vid ett annat tillfälle, men här har i alla fall folk bott till mitten av 50-talet och boningshuset byggdes troligen på 20-talet. Innan dess bodde man i den kombinerade ladugården och boningshuset som står en bit ifrån. Detta är tydligen en unik byggnad då det inte finns så många i dess slag kvar i Jämtland. Väl värd att bevara med andra ord.

Det var kul att höra historier från de bybor som på ett eller annat sätt haft koppling hit, några minns jordgubbslandet som tydligen var något särskilt och andra minns bröderna Oscarsson som var musiker. Av dem finns diverse instrumentdelar och noter kvarlämnat.

Funderar på att bjuda in till en ridtur i höst här i Mattmar, då skulle detta vara ett perfekt lunchställe. Återkommer om det :)

 

2 svar till “Historiedag på ”Sve””

  1. Anonym säger :

    Åh, jag skulle gärna följa med på en ridtur upp till Sve. Men då får du lära mig att rida först :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: