tira

Så var examineringen avklarad. Var en riktig energiurladdning då det var 4 moment som skulle klaras av under en förmiddag. Vi började i stallet med genomgång av hästarna och visade att vi kunade lyfta hovarna på ett korrekt sätt. Hästarnas hull, hårrem, hovar och ev sår i munnen kollades över av examinatorerna. Vi fick alla bra men ingen av oss hade tänk på att putsa upp hovarna! Hur tänkte vi där liksom? Framför allt eftersom vi alla hade putsat upp våra egna skor och stövlar! Inget någon av oss kommer göra om i alla fall vid nästkommande examineringar.

Nästa moment var häst vid hand, här skulle vi visa att hästarna gick att leda från båda håll, att de kunde följa oss på lång tygel, allt i både trav och skritt. Här visade vi även att vi kunde flytta hästens bakdel samt bog.

Tredje moment var ridning, i går var hon sig inte riktigt lik och det hade ramlat ner en hel del poletter som jag inte riktig hann ta rätt på. framför allt har hon börjat forma sig i tölt och skritt, men även börjat lossna i trav och galopp. I dag när jag skulle visa henne ville inte riktigt kommunikationen vara där, framför allt framåtdrivande hjälper ville hon inte svara på som jag har varit van vilket resulterade i en lite trög häst, men dock pigg på samma gång. Jag blev lite uppgiven och tyckte att själva visningen gick ganksa dåligt, var på väg att lämna över henne till examinatorn, men kom fram till att jag skulle visa lite mer tölt. Äntligen hittade vi rätt och hon gick fram fint och formade sig bra.

Sista momentet var longering, det har varit vår paradgren där hon varit otroligt lyhörd för mina signaler. I dag var det inte riktigt likadant och hon var lite ofokuserad på mig, men det gick ändå helt ok. Vid ett tillfälle tog hon galopp när hon som gjorde longeringen samtidigt i rundvolten bredvid bad om galopp, men, men.

Var inte helt säker på vad resultatet skulle bli, vi har ju arbetet efter hur examineringen görs när man gör C-tränarprovet och fick även en poäng baserad på den bedömningen. Den poängen hade dock inget att göra med om man blev godkänd i kursmomentet eller ej. På C-tränarprovet visar man 3 hästar och det är två examinatörer och man ska ha en poäng över 7,5 på en 10-gradig skala. Jag fick i dag ihop 8.01, vilket jag förstås är mycket nöjd med, framför allt med tanke på att jag vet att vi kan ännu bättre. Fick bland annat en 9 för uppsittning, eftersom vi stod mitt i ridhuset, hon stod helt still på lös tygel och jag visade uppsittning från båda håll i samma moment. Däremot ska jag ta med mig att jag bör hinna utveckla gångarterna lite mer, vilket jag nog kännt, men inte velat pressa för hårt. Samt att hon ska svara bättre på förhållning från tygeln, hon svarar dock mycket bra på förhållning med sätet.

Lite besviken är jag att jag inte fick visa hur fint hon kan svara, men det är bara att inse att det går fort med unghästar och det är nästan omöjligt att veta hur de är från en dag till en annan. Men nöjd med att ha klarat momentet med fin poäng.