På hippson.se finns en intressant lista med aktuell forskning, bland annat en om bettets inverkan, ett intressant stycke går att läsa nedan, följ länken för hela artikeln.

Hästen lär sig att inte reagera
Ett problem med att testa hur hästar reagerar på tygelspänning är att hästarna kan ha lärt sig att det inte är någon idé att reagera på ett obehag i munnen, eftersom den typen av beteenden tidigare resulterat i bestraffning – eller åtminstone inte i någon lättnad i tygelspänningen. Danska forskare har försökt komma runt problemet och har börjat titta på hur unghästar reagerar på tygelspänning när de inte har haft bett i munnen tidigare. De använde sig av femton tvååriga danska varmblodsston och testade hur hårt de var beredda att dra i tyglarna för att nå foder i en hink.
Det fanns en tydlig koppling mellan tygelspänning och beteenden som tydde på obehag, exempelvis att gapa eller kasta med huvudet. Tvärtemot vad forskarna trodde så vande sig hästarna inte vid trycket i munnen utan drog hårdast i tyglarna dag ett av försöket, sedan backade de undan mer och ville inte sträcka lika mycket på halsen för att nå fodret.

Bettets inverkan utreds.