I tisdags var jag på Vintersportcentrum och gjorde ett konditions och styrketest i studien LIV 2013. Testet bestod av 4 delar, ett cykeltest för att uppskatta syreupptagningsförmåga och ”kondition” (VO2max), ett så kallat submaximalt test. Normalt värde för en otränad kvinna ligger på 27–31 mL/(kg·min) och jag hade 39 vilket i statistiken placerar mig över snittet bland kvinnor i min ålder i Sverige. Som jämförelse kan man jämföra med en löpare på elitnivå (kvinna) som ligger run 77 mL/(kg·min). Man kan även ange VO2max i liter/min (L/min) och mitt värde var där 2,8. Ur ett hälsoperspektiv är min kondition tillräcklig, men för att orka än mer så är det klart att den behöver tränas upp.

Testet fortsatte sedan med tre styrkeövningar, den första handlade om att testa benstyrka, ur hälsoperspektivet handlar det till exempel om att kunna använda benen vid lyft. Den andra övningen testade magmuskler samt höftböjare med tre varianter av situps och sista testet var att balansera på en smal balk med så få uppstigningar som möjligt under en minut, balansen är framför allt viktig när man blir äldre för att undvika fallskador. Dessa klarade jag mycket bra och var långt över medel på alla värden. Benstyrkan kommer till största del från utförsåkningen men magstyrka är definitivt ridning och stallarbete (kom ihåg att lyfta och bära med athletisk hållning bara!)

Min slutsats av detta är att ridning och stallarbete (för min egen del, det arbete jag gör) ger en viss styrka men att jag gott kan komplettera med konditionsträning för att orka ännu bättre. Sedan tycker jag att man som ryttare ska komplettera sin ridning/träning med koordination/smidighetsträning för att kunna röra sig vid hjälpgivningen på att bra sätt och att ha förmågan att bara använda de muskler som behövs och inte sitta med onödiga spänningar i sadeln. Att hitta träningsformer som ger bättre kroppskontroll och känsla för hur jag placerar mina kroppsdelar i förhållande till varandra är viktigt. Vi jobbar med att rakrikta våra hästar men vi behöver även jobba med att rakrikta oss själva. Lästips: Dressyrridning kan öka risken både för oliksidighet och ryggsmärta