image
Trött men nöjd

Hade en toppendag på Wången i går, med massor med ny erfarenhet att ta med till framtida träning och tävling. Finns ett uttryck som heter ”Either I win or I learn”, vilket jag tycker är superbra! I går lärde jag mig massor om både mig själv och om Freyr. Resultatet var oviktigt, det handlade om genomförande. Redan på uppvärmningen kändes han seg och tittig, reagerade på många saker, både sådant han sett förut och nya saker. Självklart gick det år mycket energi till detta, som vanligt är det supersvårt att beräkna tiden innan start och det blev förstås för länge. När vi väl skulle in på banan var det som att rida en stor seg kola, jag fick skänkla oss igenom alla moment för att inte stanna. Var på väg att ge upp helt i traven då han inte bjöd fram själv alls, fanns inget att rida fram till och således gick det inte att rida gångarterna utan bara fokusera på att ”hålla” gångarten. Vi slutade ändå på en fin poäng på 5.5, vårt bästa i V5 med delpoängen, 5.0, 5.0, 6.5 och 5.5 (tölt, trav, skritt, galopp). Det gjorde även att vi kvalade till A-finalen senare under dagen.

Fick fundera både en och två gånger om jag verkligen skulle rida den. I uttagningen kändes han inte fysiskt trött utan det kändes mer som han la i bromsen mentalt, för mycket intryck helt enkelt.  Med tanke på hur Garpur var som ung, känns symptomen igen,  för honom tog det en 3-4 år innan man fick känslan att han gick in på banan med glädje och vilja. Därför tog jag beslutet att rida finalen, helt utan krav på resultat, ville bara att han skulle få mer erfarenhet och förhoppnignsvis känna lite draghjälp av de andra hästarna. Det verkade som det var ett bra beslut. Mentalt hade jag en helt annan häst i finalen, han gick fram av egen vilja på ett helt annat sätt än i uttagningen, däremot var han ju förstås fysiskt trött så gångarterna blev inte lika bra, förutom skritten där vi även i finalen fick 6.5, jättekul!

Det jag framför allt tar med mig från gårdagen är att vi behöver ett ännu tydligare system i vår ridning och framför allt i vår uppvärmning. Detta så att oavsett var vi är så känner han igen det vi ska göra. Dessutom ska jag försöka starta på så många småtävlingar som möjligt för att ta bort orosmomentet med tävling, det ska bli ännu mer en del i vardagen. Ser med spänning framåt, vi har många år kvar, vår tävlingskarriär har bara startat :)