Ventilation

Foto: Katti Wiklund

Ölvisholt Active stable Foto: Katti Wiklund

Både måndag och tisdag har vi haft föreläsningar med Michael Ventorp som tillsammans med Per Michanek har skrivit boken Att bygga stall. Han har föreläst om hur viktigt det är med fungerande ventilation i stallet. I stallet behöver men ventilera bort fukt, partiklar och koldioxid. Det farligaste är partiklarna som man inte kan se, till exempel mögelsporer, kvalster och annat smått. Dessa hamnar långt ner i lungorna vid inandning till skillnad från större partiklar som stannar i näsan på både människor och djur. Fukten är ett annat problem som bidrar till att byggnaderna mår dåligt och mögel kan växa. Ventilationen ska anpassas efter hur många hästar som bor i stallet. I boken finns tabeller som man kan använda sig av när man behöver beräkna ett stalls ventilation.

Det han framför allt skickade med oss är att man allt som oftast har för dåligt med luft in i stallet. Tilluftsventilerna är antingen för små eller för få. Till exempel behöver ett stall med 21 hästar i 500 kilogramstorleken ett friskluftsintag i varje box på 10*30 cm som är helt öppet. Detta för att få in tillräckligt med luft som sedan sugs ut med en eller flera fläktar i taket. De flesta har nog aldeles för små tilluftshål. Är det risk att det fryser får man komplettera med värmekällor, eller frostsäkra.

Han berättade även om att vi människor inte kan avgöra om det är frisk luft i ett rum, det enda vi kan avgöra är om det är kallt eller varmt. En studie visade att det spelade ingen roll vilken luftfuktighet det var vid olika gradtal, alla upplevde att luften var frisk när den var kall.

På bilden ett bra alternativ till stall, grupphästhållning med stora ligghallar, de har inga ventilationsproblem då öppningarna är stora och ventileringen sker kontinuerligt.

2 svar till “Ventilation”

  1. Katarina Wiklund säger :

    Intressant! Vi har fått en avfuktare i vårt stall för ett par veckor sedan, det blev en markant skillnad och luften känns mycket bättre.

  2. joanna säger :

    Det är ju det som är så intressant, att vi människor bara kan avgöra när luften är katastrofalt dålig vad gäller fukten. Det finns vetenskapliga studier där man testat människors känsla för luftens friskhet i olika temperaturer och det enda det visade var att vi upplever att kall luft är frisk.

    Problemet med avfuktaren är att man blir av med fukten men de skadliga partiklarna och koldioxiden som vi inte kan känna av blir kvar. Därför är det bättre att se till att man ökar intaget av frisk luft som sedan kan ventileras ut med partiklarna :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: