distansjan

I går hade jag slutredovisning på skolan om mitt fysprojekt som jag jobbat med sedan november med Garpur. Vi har tränat efter ett schema där vi jobbat med distanspass i form av heat om 3. På pulskurvan ovan ser man tydligt de tre heaten med start vid ca 15 min, det är den röda kurvan. Innan är det uppvärmning. Den undre bruna kurvan visar på höjden över havet och just den här träningen har vi gjort i lite uppförsbacke. Första heatet är trav, andra är tölt och sista är galopp. Det här var ett väldigt bra pass där Garpur gick i ett bra tempo i alla tre gångarter och jobbade bra. I början av träningsperioden var jag skeptisk till att detta skulle funka, just för gångarternas skull då jag tyckte att takten blev för dålig när vi skulle rida i ett tempo som var så högt att det blev ett arbete. Men det blev bättre och bättre och på slutet har inte takten varit ett problem.

I går gjorde repeterade vi även det fystest som gjordes i starten av projektet, där andning, puls och laktat (mjölksyra) testas (Läs mer om laktat här). Vid första testet hade Garpur 14,6 mmol/l direkt efter arbete och 12,8 efter 10 minuter. Den så kallade mjölksyratröskeln ligger vid 4, det vill säga när laktatet överskrider 4 mmol/l känner vi av den, och den accumuleras i musklerna. Han hade alltså inte kunnat gjort sig av med det laktat som byggts upp i musklerna under testet efter 10 minuter. I går vid avslutningstestet hade han 6 direkt efter arbetet (6 galoppintervaller i ridhuset om 1 varv galopp, ett varv trav repeterat 6 gånger) och efter tio minuter 3. Han har alltså avsevärt förbättrat sin mjölksyratålighet, samt kondition.Tilläggas kan även att hans puls 10 minuter efter arbetet förbättrats från ca 70 till 60.

Träningsprogrammet är inget konstigt egentligen och det tar inte mer tid än den tid man normalt lägger på hästen. Garpur har fått gå 1-2 distanspass per vecka, mellan det har han gått som ”vanligt” med varierad träning och vila. Under de här tre månaderna har även 2 perioder med 1-2 veckors vila legat. Tyvärr råkade ju han ut för en magåkomma och jag tror att vi hade kunnat få ännu lite bättre resultat på testet om han varit frisk in i det sista.

Jag kommer fortsätta lägga in distanspass av den här formen under träningen framöver, inte lika ofta, men ändå med en viss frekvens. Nu ska det bli spännande att börja tävlingssäsongen och se om det även ger resultat där, men som det känns när man rider honom så kommer det att göra det.