10502559_1414149848883715_1453243714_n

Funderar mycket kring det här med tygelkontakt just nu och hur man ska förmedla till en ryttare hur kontakten med hästens mun ska kännas. Det är många dimensioner på det här problemet, dels handlar det om ryttarkänsla, dels handlar det om att förstå hur hästen kommunicerar och kunna prata ”hästspråk”, dels handlar det om ryttarens balans och färdighet som ryttare, men inte minst hästens utbildningsnivå.

Just nu pågår ett forkningsprojekt om ryttarkänsla ”Ryttarens intuitiva förmåga att bedöma hur de egna handlingarna påverkar hästen kallas ibland ”ryttarkänsla”. Ett treårigt projekt vid SLU och Uppsala universitet ska studera hur ridlärare på svenska ridskolor undervisar och förmedlar ryttarkänsla.” Väldigt intressant tycker jag, ser fram emot att läsa resultatet!

Det jag upplever när jag undervisar är ofta att ryttare på hobbynivå hamnar i en ”dragkamp” om tygeln. De upplever att hästen suger tag och blir stark. För hästen som är ett mottrycksdjur är det naturligt att dra emot när du som ryttare ”fastnar” och ”drar” i tygeln. Då hjälper det föga att själv bli starkare. Här måste vi fundera på hur kontakten ska vara egentligen för att få hästen att mjukna och suga tag utan att bli stark. jag ställer mig ofta framför hästen och tar tag i tygeln samtidigt som ryttaren. Det ger mig en känsla för hur ryttarens kontakt är med hästen. Håller ryttaren emot eller är den följsam?

Hur ska vi inverka med tygeln för att få hästen att mjukt och villigt följa vår hand? Tänk på hur hästen reagerar på tryck!

När är det hästen vet att den gjort rätt?
Jo när vi ger eftergift. Håller vi emot i tygeln kommer aldrig eftergift och hästen reagerar med att dra emot. Är vi snabba att ge eftergift på rätt ställe, det vill säga tajming, får vi en häst som är lätt på handen och är mjuk och följsam.

Som nybörjare är det bättre att rida utan tygelkontakt, då en av våra naturliga reaktioner när vi tappar balansen är att greppa med händerna, vilket får till följd att vi drar hästen i munnen – helt ofrivilligt – och en dålig kommunikation uppstår.

För att få bättre balans behöver vi ha en bra sits, eftersom kroppen har lättare att hitta bra balans när vi är i lod. Som ryttare behöver vi även hitta balans mellan anspänning och avspänning i våra muskler, personligen tycker jag att vi fokuserar för lite på ryttarens inverkan och på att skapa förutsättningar för att få en bra och avslappnad sits med atletisk hållning.

Övning ger färdighet – men börja med att hitta en balanserad och korrekt sits!

Är du intresserad av att inverka bättre på din häst – att ha en bättre kommunikation från ryggen? Boka en ridlektion!